„Jan rzadko kiedy chorował

Żył lat 90 szczęśliwie

Mówiono na pogrzebie,

Że się kapał w pokrzywie”

 

Jan Twardowski

20160430_140820 20160430_140853 20160430_140846

W dzieciństwie omijałam ją szerokim łukiem… 🙂 Gdy jednak niespodziewanie doszło do bliższego spotkania z dokuczliwą pokrzywą zawsze kończyło się to bąblami w poparzonym miejscu i płaczem…. Bolało, piekło i swędziało…. Nie mam więc pozytywnych, pokrzywowych wspomnień. Pamiętam jednak, że ten popularny chwast był dodawany do pożywiania dla kur, świnek i innych zwierząt, które hodowane były na wsi.

20160430_140833 IMG-20160511-WA0000

Od wieków pokrzywa była wykorzystywana w medycynie naturalnej. Nic dziwnego, bo nie każdy chwast ma takie właściwości zdrowotne jak soczyście zielona, parząca blaszkowata roślina. Obecnie coraz więcej osób wraca do starych przepisów i korzysta z dobrodziejstw pokrzywy. Na pewno słyszeliście o herbacie z pokrzywy, ale coraz częściej można również kupić sok z pokrzywy czy różne pigułki z wyciągiem z pokrzywy.

Pokrzywa świetnie się sprawdza jako roślina moczopędna i oczyszczająca organizm. Polecana jest przy skłonnościach do zapleń pęcherza, problemach z nerkami, zatrzymania wody w organizmie.

Zawiera mnóstwo cennych składników, między innymi:

  • magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód, mangan
  • witaminy: A, K, B2, B1, C
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

IMG-20160515-WA000920160430_134036IMG-20160515-WA0014

Tak naprawdę pokrzywa to skarbnica związków mineralnych potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem twierdzą, że jest to naturalny antybiotyk.

Wpływ pokrzywy na nasz organizm jest nieoceniony:

  • oczyszcza układ moczowy i przeciwdziała zatrzymaniu wody w organizmie,
  • oczyszcza krew i ma działanie krwiotwórcze dorównujące preparatom żelazowym,
  • oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, w czym pomaga leczyć artretyzm,
  • oczyszcza układ pokarmowy, wątrobę i drogi żółciowe, poprawia funkcjonowanie trzustki, a co za tym idzie pomaga w leczeniu alergii. Mało to dla nas wiarygodne, ale rzeczywiście tak jest – ostatnie badania wskazują, że aby wyleczyć alergie trzeba najpierw zaopiekować się naszym układem trawiennym, a w szczególności jelitami. I tutaj pokrzywa przychodzi nam z pomocą :-),
  • poprawia przeminę materii i apetyt, stosowana jest w nieżytach żołądka, jelit i biegunkach,
  • pobudza układ odpornościowy, dzięki swoim właściwościom wspomagającym układ trawienny,
  • obniża poziom cukru i w niewielkim stopniu ciśnienie krwi,
  • ma działanie bakteriobójcze, dlatego stosuje się ją przy trądziku, do przemywania schorzeń skórnych lub jako płukanki do jamy ustnej,
  • stymuluje porost włosów i paznokci, leczniczo wpływa na skórę głowy przy łupieżu i łojotoku.

Zatem Jolmosia proponuje Wam herbatę z suszonej pokrzywy 🙂 

Prosta, smaczna i zdrowa.

20160430_141235  

Pokrzywę najlepiej zbierać w kwietniu i maju. Sezon na zbieranie pokrzywy kończy się, gdy roślina zaczyna kwitnąć. Najzdrowsze są młode liście, które są już dobrze wykształcone. Pamiętajcie, żeby nie zrywać pokrzyw przy drogach i w miejscach gdzie jest dużo zanieczyszczeń.

Zerwane listki rozkładamy na papierze lub siatce. Suszymy ją w zaciemnionym i przewiewnym miejscu. Można też suszyć pokrzywę w suszarce do warzyw. Gdy już jest wysuszona przechowujemy w ciemnych słoikach szczelnie zamkniętą.

Dobrodziejstwem herbaty z suszonej pokrzywy możemy się cieszyć przez cały rok parząc ją pod przykryciem przez 15 minut. Jak raz spróbujecie wypić herbatę z własnoręcznie suszonej pokrzywy – nie będziecie chcieli wrócić do herbaty kupionej w sklepie lub aptece, takiej zamkniętej w torebkach ekspresowych 🙂

Ma zupełnie inny smak i kolor.