Pojawiają się w pod koniec maja, czerwienieją w mgnieniu oka, królują w naszym menu do połowy lipca, a potem szybciutko znikają i trzeba na nie czekać znowu dłuuuugie miesiące. TRUSKAWKI – bajecznie czerwone i pachnące są dla mnie zapowiedzią lata. To numer 1 w moim rankingu owoców! Niezmiennie i niezaprzeczalnie – od lat!!! Pochłaniam je kilogramami w różnej postaci.
To tak epizodycznie krótko i na temat samych bohaterek:
|
Warto więc poddać się czarowi truskawek i korzystać z ich walorów smakowych, estetycznych i zdrowotnych. Zwłaszcza, że truskawki zaliczane są również do grupy afrodyzjaków 🙂
Poniżej kilka propozycji na truskawkowe smakowitości:
½ szklanki płatków jaglanych /mogą być również inne: owsiane, gryczane, quinoa/
1 szklanka truskawek 1 banan ¼ szklanki migdałów blanszowanych 1 szklanka mleka roślinnego /migdałowe, kokosowe, ryżowe/ Można dodać miodu albo syropu z agawy /dla tych co kochają jeść na słodko/ Wszystko razem zmiksować w blenderze, posypać płatkami |
Ten koktajl to prawdziwa wojna witaminowa! Ogrom witaminy C, potas, żelazo, magnez, fosfor. Poza tym błonnik, i wiele enzymów ułatwiających trawienie i oczyszczanie toksyn z organizmu.
½ ananasa
1 szklanka truskawek 1 pomarańcza Woda mineralna /w zależności od upodobań co do gęstości koktajlu/ Miksujemy wszystko w blenderze i już gotowe 🙂 |
Tarta – szybka, słodziutka i bez pieczenia. Do tego bez cukru!!!, vege i z samych składników o cudownych właściwościach 🙂 Spróbujcie bo warto!
Spód tarty:1 szklanka migdałów, 1 szklanka orzechów nerkowca 1/2 szklanki daktyli, wcześniej namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
ewentualnie 1-2 łyżki wody szczypta soli morskiej Do blendera wsypać migdały i nerkowce oraz szczyptę soli. Zmiksować na migdałowo – nerkowcową mąkę. Odsączyć daktyle i dodać je do zblenowanych orzechów. Wszystko zmiksować razem na wysokich obrotach blendera na kleistą masę. Jeżeli masa się kruszy dodać jeszcze troszkę wody i zmiksować ponownie. Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć spód i brzegi formy masą migdałowo – nerkowcową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy budyniowej. Masa budyniowa z kaszą jaglaną i mlekiem kokosowym: puszka mleczka kokosowego (400 ml) – /czytajcie skład na etykiecie. Dobre mleko kokosowe w puszcze nie powinno mieć innych składników niż kokos/miąższ kokosowy i woda. Dużo jest takich produktów, do których dodaje się np. gumę guar albo gumę celulozową, emulgator: polisorbat 60, stabilizator: karboksymetyloceluloza/. Ja kupuję firmy TERRASANA/ 100 g suchej kaszy jaglanej 60 ml wody 2 garście wiórków kokosowych syrop z agawy lub miód w ilości wg uznania 600 g świeżych truskawek do dekoracji Kasza jaglana ma lekko gorzkawy posmak. Warto przed gotowaniem przepłukać ją w zimnej wodzie, a później sparzyć wrzątkiem /na sitku/. Zaraz potem mleko kokosowe i wodę przelać do garnka i zagotować. Dorzucić kaszę. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień na średni. Gotować pod przykryciem przez około 15 -20 minut, dopóki kasza nie wchłonie prawie całości płynu. Po tym czasie gotowania kasza nie powinna być już twarda. Warto w trakcie gotowania spojrzeć kilka razy do garnka. Kasza lubi przywierać do dna, a tego nie chcemy 🙂 Można dodać w razie potrzeby trochę wody. Po ugotowaniu pozostawić naszą masę pod przykryciem na około 10 minut. Dosłodzić syropem z agawy lub miodem, ale uwaga, żeby nie przesadzić – spód jest z bardzo słodkich daktyli. Zmiksować masę w blenderze na gładki budyń. Dorzucić wiórki kokosowe, wymieszać. Poczekać, aż całkiem przestygnie. Wyjąć spód tarty z lodówki i równomiernie rozsmarować na nim budyń. Umyte, osuszone i pokojone na połówki truskawki ułożyć na tarcie. Teraz pozostało nic innego, jak tylko zacząć pochłaniać naszą pyszną tarte 🙂 |
I jeszcze jedna fantastyczna propozycja. Naleśnikowe śniadanie mistrzów z musem truskawkowym!
Smacznego i zdrowego truskawkowania życzy JOLMOSIA!!!
Asieńko, dzisiaj świętowaliśmy trochę „na zdrowo” trochę „na niezdrowo” 😉 Twoja tarta królowała 🙂 – super przepis – polecam!!!!
Wygląda smakowcie 🙂 będę testowała te przepisy 🙂