Pojawiają się w pod koniec maja, czerwienieją w mgnieniu oka, królują w naszym menu do połowy lipca, a potem szybciutko znikają i trzeba na nie czekać znowu dłuuuugie miesiące. TRUSKAWKI – bajecznie czerwone i pachnące są dla mnie zapowiedzią lata. To numer 1 w moim rankingu owoców! Niezmiennie i niezaprzeczalnie – od lat!!! Pochłaniam je kilogramami w różnej postaci.

Fotka 1 Fotka 2

To tak epizodycznie krótko i na temat samych bohaterek:

  • posiadają więcej witaminy C niż pomarańcze i cytryny – to takie nasze rodzinne antyoksydanty,
  • pomimo swojej słodkości są niskokaloryczne, a zawarty w truskawkach cukier ma niski indeks glikemiczny,
  • chronią przed anemią, są krwiotwórcze, wzmacniają nasz organizm,
  • truskawkom przypisuje się także właściwości odtruwające i oczyszczające co oznacza, że są naszym sprzymierzeńcem w walce z nadwagą,
  • ich wnętrze to bogactwo soli organicznych, które poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita wpływając korzystnie na ich naturalną florę bakteryjną,
  • z dużą sympatią traktują nasze serca zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia,
  • pomagają w walce z chorobami reumatycznymi, są moczopędne,
  • są źródłem wielu witamin i minerałów. Oprócz już wspomnianej witaminy C zawierają witaminę A, B1, B2 oraz PP,
  • uzupełniają niedobory makro i mikroelementów. Zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, cynk oraz mangan.

Fotka 3Fotka 4

Warto więc poddać się czarowi truskawek i korzystać z ich walorów smakowych, estetycznych i zdrowotnych. Zwłaszcza, że truskawki zaliczane są również do grupy afrodyzjaków 🙂

Poniżej kilka propozycji na truskawkowe smakowitości:

Fotka0

 ½ szklanki płatków jaglanych /mogą być również inne: owsiane, gryczane, quinoa/

1 szklanka truskawek

1 banan

¼ szklanki migdałów blanszowanych

1 szklanka mleka roślinnego /migdałowe, kokosowe, ryżowe/

Można dodać miodu albo syropu z agawy /dla tych co kochają jeść na słodko/

Wszystko razem zmiksować w blenderze, posypać płatkami

Fotka

Ten koktajl to prawdziwa wojna witaminowa! Ogrom witaminy C, potas, żelazo, magnez, fosfor. Poza tym błonnik, i wiele enzymów ułatwiających trawienie i oczyszczanie toksyn z organizmu.

½ ananasa

1 szklanka truskawek

1 pomarańcza

Woda mineralna /w zależności od upodobań co do gęstości koktajlu/

Miksujemy wszystko w blenderze i już gotowe 🙂

fotka 00

 

Tarta – szybka, słodziutka i bez pieczenia. Do tego bez cukru!!!, vege i z samych składników o cudownych właściwościach  🙂 Spróbujcie bo warto!

Spód tarty:1 szklanka migdałów, 1 szklanka orzechów nerkowca 1/2 szklanki daktyli, wcześniej namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie

ewentualnie 1-2 łyżki wody

szczypta soli morskiej

Do blendera wsypać migdały i nerkowce oraz szczyptę soli. Zmiksować na migdałowo – nerkowcową mąkę. Odsączyć daktyle i dodać je do zblenowanych orzechów. Wszystko zmiksować razem na wysokich obrotach blendera na kleistą masę. Jeżeli masa się kruszy dodać jeszcze troszkę wody i zmiksować ponownie.

Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć spód i brzegi formy masą migdałowo – nerkowcową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy budyniowej.

Masa budyniowa z kaszą jaglaną i mlekiem kokosowym:

puszka mleczka kokosowego (400 ml) – /czytajcie skład na etykiecie. Dobre mleko kokosowe w puszcze nie powinno mieć innych składników niż kokos/miąższ kokosowy i woda. Dużo jest takich produktów, do których dodaje się np. gumę guar albo gumę celulozową, emulgator: polisorbat 60, stabilizator: karboksymetyloceluloza/. Ja kupuję firmy TERRASANA/

100 g suchej kaszy jaglanej

60 ml wody

2 garście wiórków kokosowych

syrop z agawy lub miód w ilości wg uznania

600 g świeżych truskawek do dekoracji

Kasza jaglana ma lekko gorzkawy posmak. Warto przed gotowaniem przepłukać ją w zimnej wodzie, a później sparzyć wrzątkiem /na sitku/.

Zaraz potem mleko kokosowe i wodę przelać do garnka i zagotować. Dorzucić kaszę. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień na średni. Gotować pod przykryciem przez około 15 -20 minut, dopóki kasza nie wchłonie prawie całości płynu. Po tym czasie gotowania kasza nie powinna być już twarda. Warto w trakcie gotowania spojrzeć kilka razy do garnka. Kasza lubi przywierać do dna, a tego nie chcemy 🙂 Można dodać w razie potrzeby trochę wody.

Po ugotowaniu pozostawić naszą masę pod przykryciem na około 10 minut.

Dosłodzić syropem z agawy lub miodem, ale uwaga, żeby nie przesadzić – spód jest z bardzo słodkich daktyli. Zmiksować masę w blenderze na gładki budyń. Dorzucić wiórki kokosowe, wymieszać. Poczekać, aż całkiem przestygnie.

Wyjąć spód tarty z lodówki i równomiernie rozsmarować na nim budyń.

Umyte, osuszone i pokojone na połówki truskawki ułożyć na tarcie.

Teraz pozostało nic innego, jak tylko zacząć pochłaniać naszą pyszną tarte 🙂

I jeszcze jedna fantastyczna propozycja. Naleśnikowe śniadanie mistrzów z musem truskawkowym!

Prezentacja4

 Smacznego i zdrowego truskawkowania życzy JOLMOSIA!!!