Placuszki ryżowe z borówkami

Pyszne i szybkie śniadanie. Bez glutenu, bez laktozy, bez mięska – za to z sezonowymi pysznymi borówkami i kokosowym mlekiem. Borówki w roli głównej jako wartościowi dostarczyciele licznych witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Niskokaloryczni strażnicy dobrego trawienia, pomagają walczyć z pasożytami. Są także stosowne w profilaktyce nowotworowej, bo dzięki zawartym w sobie kwasom przeciwdziałają rozwojowi nowotworów. Czyli wiadomo – WARTO!

Do przygotowania śniadania potrzebne będą oczywiście borówki – ja użyłam amerykańskich
w połączeniu z naszymi pięknymi, mniejszymi polskimi 🙂 Zmiksowałam je z ¾ puszki mleka kokosowego, dosłodziłam miodem do smaku i sos gotowy.

A placuszki ryżowe – proste i smaczne.

1 szklankę ryżu zalałam zimną wodą i zostawiłam na noc. Rano odcedziłam, dodałam nową szklankę wody i zmiksowałam. Na koniec dodałam łyżkę mąki ryżowej. Smażyłam na oleju po dwie, trzy minuty
z każdej strony.

Zniknęły szybko z talerza 🙂

Smacznego życzy Jolmosia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *